Меню Затваряне

Патриарх Порфирий: “Църквата не е човешки организъм, воден от различи интереси”

Сръбският патриарх Порфирий прие на 19 май 2021 г. митрополита на Бориспил и Бровари Антоний (Паканич), който ръководи делата на Украинската православна църква (УПЦ), съобщава Сръбската патриаршия.

На приема са присъствали Ремезийскят епископ и викарий на сръбския патриарх Стефан, заместник-председателят на отдела за външни църковни връзки на УПЦ прот. Николай Данилевич, протодякон Вадим Новински и ръководителят на кабинета на сръбския патриарх дякон Александър Пращевич.

Веднага след срещата патриарх Порфирий направи изявления пред журналисти. Той потвърди позицията на Сръбската църква по отношение на продължаващата църковна криза в Украйна.

Както посочва и Ромфеа, запитан възможно ли е да се върнем към предишната ситуация, преди патриарх Вартоломей да даде Томоса на Православната църква на Украйна (ПЦУ), патриарх Порфирий подчерта следното:

“Трябва да имаме предвид, че Църквата не е човешки организъм, ръководен от различни интереси, който се влияе основно от човешкия фактор. Църквата е Една, Свята, Съборна и Апостолска”.

В заключение сръбският патриарх заяви: „Ние не избрахме да отидем на страната на Москва, нито на страната на Константинопол, ние избрахме каноничния ред и свещените канони“.

Вчера, на 20 май You Tobe канала на УПЦ (РПЦ в Украйна) излъчи видео с кратко поздравление на Сръбския патриарх Порфирий, в което той казва:

„За нас е много важно каноничният ред, който днес е в криза в Украйна, да бъде обезпечен. Юрисдикцията на Украинската православна църква, оглавявана от митрополит Онуфрий, ще бъде подкрепена от нашата църква и това ще бъде свидетелство за единството, което съществува между православните”.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: