Меню Затваряне

В Атон започва изследването на документи от времето на Османската империя

Euro News Bulgaria

В манастира Пантократор в Атон, винаги заобиколен от известна мистерия, изследователите за първи път се докоснаха до неизвестно досега съкровище. Хиляди редки ръкописи от времето на Османската империя, включително най-старите от този вид в света.

„Има приблизително 1300 оригинални византийски документа. Повече не съществуват никъде другаде. Тук имаме най-древните османски документи – преди падането на Константинопол, които се пазят в манастирите на Атон“, казва отец Теофил.

Византинистът Янис Панайотидис и изследователят Анастасиос Никопулос смятат, че не е възможно да се разбере икономиката и обществото на Атон под османско владичество, без да се вземат предвид тези документи, които регулират отношенията на монасите със светските власти.

„Султаните запазиха Атон като последна следа от Византия, полунезависим и не го докоснаха. Те дори не държаха войски тук“, казва византинистът Янис Панайотидис.

„Малката демокрация на монасите успя да спечели уважението на всички борещи се сили в региона. И това е така, защото Атон беше възприеман като люлка на мира, културата…“, добавя изследователят Анастасиос Никопулос.

Библиотеките в Атон, създадени преди повече от 1000 години, съхраняват редки и вековни произведения на няколко езика. Много от тях са проучени, но тези от османски времена тепърва ще се изследват.

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: